70 священників УГКЦ Київщини пройшли навчання із попередження насильства щодо дітей та вразливих осіб

15 жовтня 2023 р. 09:51

Керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ Іванка Рудакевич та єромонах-психолог Сава Масник провели онлайн навчання для Київської архиєпархії. Вони ознайомили єпархіальне духовенство із попередженням насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб, а також з механізмом реагування на випадки сексуальних зловживань, що сталися у середовищі церкви. 

Іванка Рудакевич поділилася результатами дослідження «Сексуальне насильство в Україні: від усвідомлення до захисту», яке було проведене у 2021 році Центром гідності дитини спільно із Дослідницькою агенцією Fama. Виявилося, що 23% українців пережили сексуальне насильство та домагання в дитинстві, а 43% потерпілих нікому не розповідали про пережите. Ще 62% українців вважають, що сексуальне насилля вчиняють незнайомці, а насправді у 85% випадків дітей  кривдять дорослі знайомі. Церква також повинна дбати про безпеку дітей, тому Центр гідності проводить формації для парафій та духовенства, дводенні школи І та ІІ ступеня, онлайн-навчання, а також розробив  інструктажі для безпеки дітей, націлені на попередження сексуального насильства. 

«Коли ми говоримо про сексуальне насильство щодо дитини, то будь-яка дія сексуального характеру щодо неї є злочином. Навіть якщо вона на неї згідна. І винним у цьому злочині є кривдник. Чи це згвалтування, чи це дотик до статевих органів дитини, зони купальника, чи оголення перед нею – усе це однаково злочин сексуального насильства, який матиме вплив на її майбутні стосунки, переконання про себе та світ», – зазначила Іванка Рудакевич.  

Під час навчання 70 священників Київщини дізналися про  види насильства,  як розпізнати кривдника, як розмовляти із постраждалою особою, як співвідноситься таїнство сповіді та зголошення про насильство, про превенцію насильства у середовищі церкви, контакти відповідних служб допомоги, алгоритми дій, коли відбулося зголошення, куди скеровувати постраждалих. 

Отець Сава Масник поділився  практикою розмови із постраждалими від насильства: «Вслухайтеся в історію, якою з вами діляться, відчуйте той біль, подякуйте за виявлену до вас довіру і за сміливість ділитися нелегким досвідом. Дайте людині час, не тисніть, не просіть про надмірну деталізацію, будьте спокійними та врівноважений. Також звіряйтеся з власними відчуттями, бо слухати історії болю буває дуже нелегко, тож  після почутого подбайте про власне відновлення та стійкість». 

Центр гідності дитини пропонує навчальні можливості для парафій, з якими можна ознайомитися на сайті: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/opportunities/?area_tag=cerkva&type_tag=

А також ресурси – відео та матеріали, для використання у роботі: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/resources/?area_tag=&type_tag=

Якщо ви постраждали,  стали свідком насилля або допомоги потребують ваші близькі та знайомі на нашому сайті є контакти служб, до яких можна звернутися: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/if-you-are-injured/

«Превенція – найкращий захист. Тому Центр гідності дитини УКУ допомагає парафіям налагодити роботу із попередження насильства, проводить різного роду навчання для духовних осіб, катехитів, парафіян, котрі працюють з дітьми. Ми хочемо створити культуру безпеки в Україні, де б гідність дитини була безумовною цінністю», – зазначила Іванка Рудакевич.