Центр гідності дитини УКУ презентував інструктажі для безпеки дітей у церкві

26 жовтня 2023 р. 11:12

Центр гідності дитини УКУ розробив посібник у співпраці з «Пташеня. Дитячий простір». Посібник пояснює, як допомогти дитині визначити власні кордони і відстоювати їх в екологічний спосіб, як поводитися, зіштовхнувшись з насиллям. Пропоновані заняття розроблені для середовища Церкви, але будуть корисними для всіх, хто працює з дітьми. 

Презентація посібника про превенцію насильства «Безпекові інструктажі для дітей» | 16.10.2023

«Мінімізувати зло, мінімізувати насильство, розширювати свою обізнаність про те, як говорити з дітьми про насильство. А хороші практики й напрацювання, як от посібник «Безпекові інструктажі для дітей», варто поширювати та масштабувати» — зауважила

Світлана Когут, декан Факультет наук про здоров'я УКУ / Faculty of Health Sciences UCU, кажучи про відповідальність дорослих у створенні середовища в якому буде безпечно розвиватися і зростати дітям під час презентації посібника «Інструктажі для безпеки дітей» 16 жовтня у Центрі Шептицького Українського католицького університету. Презентація зібрала широке коло зацікавлених, як із середовища церкви, так і академічного кола, громадських організацій, студентства.

Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ окреслила ціннісні орієнтири, якими керувалася команда під час створення інструктажів: «Завдання посібника полягає у тому, щоб допомогти дорослому пояснити дітям різного віку про безпеку. Ми хотіли, щоб це був практичний посібник, щоб усі, хто хоче, але не знає як, хто соромиться, чи не вміє дібрати слів у розмові про насилля з дитиною, мали інструмент, як зробити це ефективно».

Актуальність інструктажів базується на результатах дослідження Центру гідності дитини та дослідницької агенції Fama «Сексуальне насильство в Україні» (2021 р.), яке показало, що:

  • 23% українців пережили сексуальне насильство та домагання в дитинстві;
  • 43% жертв нікому не сказали про те, що трапилося;
  • 62% українців вважають, що сексуальне насилля вчиняють незнайомці, а насправді у 85% випадків дітям спричиняють кривду дорослі знайомі.

З огляду на ці цифри, нам вкрай необхідне запобігання насильства, матеріали, що навчатимуть як запобігти, як виявляти потенційно небезпечну поведінку і осіб, що можуть вчиняти насильство, як їм протистояти, алгоритми, куди звертатися і що робити, коли нам довірили історію про пережите, тобто як творити культуру безпеки у суспільстві. 

Анастасія Лужецька, авторка інструктажів, педагогиня та співавторка навчальних програм у «Пташеня. Дитячий простір» поділилася історією створення посібника та методичними знахідками: «Цінність посібника у тому, що під однією обкладинкою зібрані завдання для дітей від 4 до 18 років. Тому що пояснювати одну й ту ж тему дитині шести і дванадцяти років варто по-різному. Потрібно враховувати рівень розвитку, попередні знання з цієї теми.  Наш збірник допоможе в цьому. За допомогою занять ми хочемо навчити дітей знань про власні кордони та кордони інших людей, як не переступати їх та не дозволяти порушувати власні».

Інструктажі містять заняття під час яких, психологи, педагоги, вихователі та вчителі в церковних садочках та школах, катехити, духівники, які працюють з дітьми, лідери спільнот та лектори, що працюють з неповнолітніми особами у середовищі церкви зможуть спілкуватися зрозумілою мовою з дітьми різних вікових груп: 4-6, 7-10, 11-14 та 15-18 років про складні речі, через ігри, активності, інтерактивні матеріали. 

Отець Петро Майба, голова Комісії освіти та виховання УГКЦ відзначив практичну цінність збірника: «Маєш знання — знаєш як діяти. Тому так важливо з дітьми розмовляти про теми насильства, хоч це дуже не легка тема. Не варто замовчувати проблем, ховатися, слід вчити й говорити, давати знання. І це не має бути формально, а власне кажучи чіткими, доступними словами. Ми говоримо дітям про те, як чітко діяти, проводячи заняття, які є у посібнику».

Котович Іванна, катехит, вчитель літератури і християнської етики з міста Долина Івано-Франківської області одразу ж після презентації готова використовувати посібник в роботі з неповнолітніми: «Важливо мати орієнтир за допомогою якого можна розмовляти з дітьми про теми насильства, навчати їх як подбати про свою безпеку. Я хочу мати механізм правильного реагування.
З допомогою збірника хочу вміти розставити правильні акценти у розмовах про безпеку, буду допомагати підліткам не бути зраненими і хочу запевнити, що я на їх боці, що я можу допомогти і порекомендувати також інших спеціалістів, що допоможуть».

Наступним етапом поширення корисних практик інструктажів стане впровадження навчання у 3-х парафіях УГКЦ та 3-х школах із подальшим дослідженням впливу на освітнє середовище. Це стало можливим завдяки підтримці Фундація Змін, котрі сприяли  виходу посібника у друкованому форматі та впровадженню практик. 

Живе телебачення здійснювало пряму трансляцію презентації інструктажів. Її можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/live/gVOmuLvKbLs?feature=share

Безкоштовно завантажити «Інструктажі для безпеки дітей» можна на сайті Центру гідності дитини УКУ: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/resources/posibnik-instruktazhi-dlya-bezpeki-ditej/?fbclid=IwAR3H0rjTieTWd0Xii4CIMee51umjSkrBeIk7ZBeYb3fHKKcux9NDL18O1TE