Чи наші школи безпечні для дітей: презентація дослідження від Центру гідності дитини УКУ

19 червня 2024 р. 14:24

Центр гідності дитини УКУ, спільно з Дослідницькою агенцією Fama за підтримки Управління освіти Львова провели дослідження «Школа, безпечна для дитини» (2024)

Ми хотіли дізнатися, що впливає на відчуття безпеки дітей у закладах освіти, а також чи однаково діти, батьки та вчителі розуміють, що таке безпека в школі. 18 червня відбулася презентація результатів дослідження в Центрі  імені митрополита Андрея Шептицького

У дослідженні взяли участь 2000 учнів та 800 батьків.  З педагогами шкіл Львівської громади проводилися інтерв’ю. В межах проєкту напрацьовано комплексну методологію оцінки рівня безпеки в українських школах. Вона буде масштабована на інші громади України та сприятиме впровадженню ефективних заходів безпеки, що працюватимуть в найкращих інтересах дитини.

Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ поділилася: «Віримо, що отримані результати та механізм вимірювання відчуття безпеки, який ми отримаємо після цього дослідження, стануть помічними для інших громад та допоможуть вибудувати справді ефективні системи превенції насильства над дітьми, які будуть працювати в найкращих інтересах дитини та в партисипативному підході». 

В межах дослідження виявилося, що уявлення про поняття безпеки у школі для дітей – це про дружні стосунки, для батьків – захист від зовнішніх загроз, а вчителі та адміністрація шкіл безпеку пов’язують із запобіганням психологічних загроз, підтримкою здоров’я та співпрацею з батьками задля ефективного виховання дітей.  

Мар’яна Малачівська-Данчак, засновниця та директорка Дослідницької агенції Fama зазначила: «Ми щиро сподіваємося, що напрацьоване нами рішення допоможе краще розуміти ситуацію управлінцям з освітньої сфери, відтак приймати обґрунтовані рішення для того, щоб наші діти почували себе більш комфортно та безпечно».

Серед інших цікавих знахідок дослідження:

  • 68% опитаних учнів Львова зазначили, що доброзичливі стосунки із вчителями та однокласниками, відсутність булінгу і наявність друзів найбільше впливають на почуття безпеки школи.
  • 61% опитаних учнів зазначили, що мають безпечного дорослого в школі. Класний керівник має найбільшу довіру в учнів: 69% опитаних звернуться до нього у випадку побиття чи цькування з боку інших. Проте 21% дітей відчуває себе тривожно в кабінеті директора, а 7% вказали, що постійно відчувають тривогу під час навчального процесу – це фактично кожен десятий учень.
  • 16% учнів зазначали, що щодня спостерігали, як вчителі ставилися до одних учнів значно краще, аніж до інших. Один із 10 опитаних вказав, що вчителі щодня не вірили, коли хтось із учнів казав правду.
  • 59% учнів вважають, що спеціально підготовлений вчитель з питань безпеки буде більш корисним для спокою в школі, ніж поліцейський.
  • Серед усіх осіб порівняно найбільше тривоги в дітей викликають сторонні люди, що перебувають на території школи: такі емоції декларує один із пʼяти опитаних учнів. 17% зазначили, що іноді до школи можуть потрапляти сторонні.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися за покликанням