Цифровий круглий стіл від Інституту превенції та реагування на випадки сексуального насильства Університету Бонна

17 жовтня 2024 р. 10:28

Захід об’єднав міжнародну спільноту експертів із безпеки дітей. Від Центру гідності дитини УКУ учасницею стала керівниця проєктів і програм Іванка Рудакевич. Вона поділилася напрацюваннями у напрямку церкви.

16 жовтня відбувся «Цифровий круглий стіл», організований IPA – Інститутом превенції та реагування на випадки сексуального насильства Університету Бонна (Німеччина). Ця інституція сприяє захисту дітей, підлітків, молоді та вразливих дорослих від сексуального насильства в установах і співпрацює із Католицькою Церквою з питань запобігання насильству. Метою цифрового круглого столу є налагодження зв'язків на національному та міжнародному рівнях.

Керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ Іванка Рудакевич взяла участь у засіданні. Вона розповіла про роботу Центру в напрямку церкви. Формації різних рівнів для духовенства, богопосвячених осіб та мирян з питань превенції насильства над дітьми: навчання на рівні єпархій, одноденні тренінги для священників, школи першого та другого рівня, формації для делегатів по прийняттю зголошень. Учасникам круглого столу було цікаво почути про Міжнародний проєкт східноєвропейських католицьких церков із сейфгардингу, що перекладений 5 іноземними мовами і який був ініційований Центром гідності дитини.

Згадувала про виклики війни та нашу відповідь на ці виклики – навчання для духовенства УГКЦ за кордоном, а також за підтримки Єзуїтської служби біженців в Україні. Круглий стіл «Бог. Війна. Людина». Проєкт «Церква дружня до дитини», що складався із практичних майстерок для парафій, щоб допомогти їм сформувати дружнє до дитини середовище та наукового дослідження, що вивчає уявлення дружньої до дитини церкви, яке триває і нині.
Іванка Рудакевич ознайомила учасників із методичними напрацюваннями Центру гідності дитини УКУ для середовища церкви і зробила загальний опис контексту посткомуністичного минулого та способи подолання викликів, що пов’язані з цим.
Це хороша нагода поділитися нашим досвідом превенції насильства щодо дітей в колі міжнародних експертів.