Формації із попередження насильства щодо неповнолітніх для духовенства

06 листопада 2023 р. 09:46

Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ та єромонах-психолог Сава Масник провели навчання для близько 500 священників Коломийської єпархії та Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, а також   сестер Чину Святого Василія Великого та їх настоятельок.

«Чому в середовищі церкви ми говоримо про попередження насильства щодо неповнолітніх? Бо діти — це майбутнє церкви і церква має дбати про їх безпеку», — зауважив Сава Масник під час навчання для духовенства Коломийської єпархії.

Центр гідності дитини проводить формації для духовенства з питань попередження насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб у середовищі Церкви. Цієї осені ми організували серію одноденних семінарів, де знайомимо отців та сестер із основами превенції насилля.

Іванка Рудакевич, зауважила: «У насильстві завжди винен той, хто має перевагу у владі. У випадку дитини — це завжди дорослий.

Досвід насилля, як наслідок, має під собою втрату довіри: до світу, що сприймається як небезпечний, до людей, бо не можна довіряти їм. А також до себе через відчуття провини: "як я міг (могла) таке допустити відносно себе"».

Тому завданням Центру гідності є сприяння у формуванні культури безпеки, щоб наші діти чулися безпечно і не мали втрати довіри, щоб дбайливі дорослі їх оточували впродовж усього життя в різних середовищах. 

Представники духовенства знайомилися із попередженням насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб. Дізналися про види насильства, як розпізнати кривдника, як розмовляти із постраждалою особою, як співвідноситься таїнство сповіді та зголошення про насильство. Отримали механізм реагування на випадки сексуальних зловживань, контакти відповідних служб допомоги, почули про алгоритми дій, коли відбулося зголошення та куди скеровувати постраждалих.

Вдячні за співпрацю, раді робити навчання для всіх єпархій УГКЦ із теми превенції насильства над дітьми та вразливими особами.

Ще будуть нові навчання, обов'язково поділимося новинами.

Центр гідності дитини пропонує навчальні можливості для парафій: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/opportunities/?area_tag=cerkva&type_tag&fbclid=IwAR1cK0KZLdFtJ-V6-f8jQ1cniEEq-YeZg2fV-KojWYSawpu9wGLaODxkovw

Ресурси – відео та матеріали, для використання у роботі: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/resources/?area_tag&type_tag&fbclid=IwAR0TTjV72UXWMQ0G37PSTMfFLNq90g8ZUM2Fm0uuJCmY-Jcrk2lfhdAdIKE

Якщо ви постраждали, стали свідком насилля або допомоги потребують ваші близькі та знайомі, на нашому сайті є контакти служб, до яких можна звернутися: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/if-you-are-injured/?fbclid=IwAR3DGp-r0xIDR2SC_Y5ZjwsKAM6h0NLp0MJ2cMgovXqrD0wFQgu2yHvlWFE