Катехити Донецького, Харківського та Одеського екзархатів вчилися створювати безпечне середовище для дітей

21 листопада 2023 р. 16:55

Дорослі повинні захищати дітей. Дбати про їх безпеку та добробут, особливо в час війни, коли рівень насильства зростає. Центр Гідності дитини УКУ організував онлайн-навчання для представників церкви, що безпосередньо працюють із дітьми, по запобіганню насильства, про те, як створювати безпечне середовище і як реагувати на випадки насильства щодо дітей, куди скеровувати потерпілих для надання кваліфікованої допомоги.

«Постраждала особа вже вразлива. Іноді вона може поводитися з недовірою, виявляти ворожість, бо цьому сприяв попередній нелегкий досвід. Наше завдання — вислухати, дати простір для того, щоб бути почутим, підтримати, адже дуже важливо для зцілення знати, що тебе чують і приймають з усім нелегким досвідом»,  — зазначила Олександра Ніздрань, психотерапевтка у методі позитивної психотерапії, клінічна психіатриня під час навчання для катехитів від Центру гідності дитини УКУ.

Вебінари упродовж трьох днів охопили важливі теми: наслідки травми, способи допомоги, систему зголошень, що існує в Українській Греко-католицькій церкві, досвід церкви у превенції насилля над дітьми, а також практичні кейси-обговорення історій насильства у групах. Травма може зцілюватися в ресурсному середовищі, що підтримує, тож під час навчання обговорювали, як таке середовище створити, як дбати про безпеку дітей.

«Є травми, яких не побачиш, але вони можуть бути дуже глибокими і мати близькі та віддалені наслідки. Те, як ми ставимося до травмуючих подій, чи маємо достатньо сил, щоб пережити, і взяти з того досвід і буде визначати, чи в подальшому це призведе до зростання, чи навпаки пригнітить»,  — Юліана Маслак, дитяча психіатриня, психотерапевтка в методі когнітивно-поведінкової терапії поділилася із катехитами.

Єромонах-психолог Сава Масник наголосив на важливості творення політик безпеки у різних середовищах, що дотичні до дітей з метою превенції та підвищення культури безпеки загалом.
Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини познайомила учасників вебінару із діяльністю центру, ресурсами, та можливостями, якими можна скористатися, розповіла про зголошення, алгоритм дій, телефони відповідних служб.

Цінуємо ініціативу, що надійшла від представників екзархатів, щоб провести навчання для них.  Отримані знання сприятимуть кращому розумінню впливу травматичних подій на дитину, як  можна підтримати постраждалих від насильства дітей, як сприяти творенню безпеки  щодо неповнолітніх.