Навчання для закордонних парафій УГКЦ із підтримки дітей та сімей, постраждалих від війни

28 листопада 2023 р. 16:50

Центр гідності дитини УКУ ініціював низку вебінарів для духовенства та мирян парафій УГКЦ за кордоном, щоб навчити як підтримати українців, що тікають від війни. Навчання торкалося тем впливу травми на психіку людини, навичок спілкування з людьми, що отримали травму. Слухачі дізналися як сформувати життєзарадність, дбати про відновлення ресурсу та знаходити баланс в умовах війни і як ділитися корисними практиками з тими, хто цього потребує.

«Навіть якщо ми не можемо вирішити труднощі кожної дитини, яка вимушено переміщена за кордон, ми можемо бути чутливими до її потреб. Створювати осередки, проводити заходи, бути підтримкою, питати, чим можемо допомогти. Маємо стати суспільством чутливим до травми. Нам важливо розуміти симптоми посттравматичного розладу і вміти допомагати, тим, хто цього потребує», — поділилася Юліана Маслак, дитяча психіатриня, психотерапевтка в методі когнітивно-поведінкової терапії під час навчання для парафій УГКЦ за кордоном.

Центр гідності дитини УКУ ініціював навчання для духовенства, богопосвячених осіб та мирян, які служать на парафіях УГКЦ за кордоном і  взаємодіють із дітьми чи сім'ями, що постраждали від війни з психіатринями, психотерапевтками Юліаною Маслак та Олександрою Ніздрань.  Серія з 4 вебінарів «Гідність людини в час війни: як Церква за кордоном може допомагати українцям», щоб навчити як підтримати та допомогти, відновити відчуття безпеки, надати необхідну допомогу та в добрий спосіб реагувати на досвід людей, що зазнали насилля під час війни,  і як самим залишатися в ресурсі.
«Ми не знаємо, коли тяжкі часи можуть скінчиться. Тож краще підготуватися до довгого забігу і дбати про власний ресурс. Потрібно знати, що нас може наповнювати, додавати оптимізму, до кого ми можемо звернутися. Які цінності можуть бути нам опорою, розуміти, за що ми боремося», — зазначила  Олександра Ніздрань, психотерапевтка у методі позитивної психотерапії, клінічна психіатриня під час вебінару. Експертка ділилася практичними порадами, що сприяють збереженню життєвих сил, стійкості, техніками, що допомагають зберегти життєзарадність. Їх можна використовувати для себе, а також у роботі з дітьми чи родинами, що потребують підтримки.

Дитяча психіатриня Юліана Маслак розповідала про реакції дітей та підлітків на травматичні події. Як підтримувати дітей, що втратили рідних, чи тих, що мають рідних на війні, як слухати тих, хто ділиться власним травматичним досвідом, як підтримувати батьків.

«Війна загострює усі проблеми, а пов'язані з досвідом насилля й поготів. Війна напряму впливає на психічне здоров'я дітей, за попередніми висновками фахівців, у 15-25% можливі симптоми ПТСР, але більшість дітей матимуть посттравматичне зростання. Феномен стресостійкості і посттравматичного зростання — коли ти можеш зростати внутрішньо, як дерево, яке вціліло після бурі, й продовжує рости», —  зауважила Юліана Маслак.

Якщо дорослі отримуватимуть своєчасну підтримку і допомогу, то це матиме також позитивний вплив на емоційний стан дітей. Психічне здоров'я дітей залежить від стану батьків, і чим меншого віку дитина, тим глибшою є ця залежність.

Було проведено 4 вебінари на теми:
1. «Психологічна підтримка людей, що тікали від війни».
2. «Дитячі травми: причини виникнення та їх наслідки».
3. «Вплив війни на відчуття безпеки та процеси в мозку. Як допомогти людям сформувати резистентність: вправи».
4. «Турбота про себе. Здорова реакція на чужу травму. Техніки відновлення ресурсу та абстрагування. Як знаходити баланс в умовах війни: вправи».