Підбиваємо підсумки другої сертифікатної програми від Центру гідності дитини УКУ

17 жовтня 2024 р. 10:39

Три дні інтенсивного навчання, занурення в тему попередження насильства над дітьми, визначення можливих ризиків і пошук найкращих рішень як убезпечити дитину, як створити простір вільний від насильства в громадській організації чи благодійному фонді. А також, як результат навчання, — написання власної безпекової політики.

Центр гідності дитини вдруге провів сертифікатну програму — «Формування безпечного середовища для дітей. Безпекова політика в організації» в партнерстві з NGO Resource Center за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, що тривала з 10 червня до 30 вересня 2024 року.
Програма затверджена Вченою радою Факультету наук про здоров'я УКУ та розрахована на 45 академічних годин, що дорівнює 1,5 кредитам ЄКТС.

В межах програми 10-12 червня учасники пройшли триденний тренінг на кампусі УКУ, а далі працювали над політиками безпеки через онлайн-консультації із фахівцями Центру гідності дитини УКУ. І от у жовтні шість організацій мають готові політики, що дуже важливо для роботи з комплексної допомоги сім’ям.

Громадські організації зі Сходу та Півдня України, які безпосередньо працюють із дітьми, родинами, в яких є діти з інвалідністю: БО «ХБФ БЛАГО», БО «БФ Слобода ЮА», БО «БФ Посмішка ЮА», ГО «Квіти перемоги», ГО «СпільноТи», ГО ДЦ «Мауглі», ГО «Сильні бо вільні», ГС «Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади», Children New Generation, FIGHT FOR RIGHT, ГО «Твори Добропілля», ГО «Джерело Підтримки», ГО «Кризова психологічна допомога Дніпра та Дніпропетровської області».

Кородинаторкою програми є керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ Наталія Тарновська. Експерти, що проводили навчання впродовж трьох днів:

Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ розповідала про гідність дитини, нульову толерантність до насильства та розробку безпекових політик та процедур захисту дітей.

Катерина Грищенко, аналітикиня Фундації DEJURE провела лекцію про захист дітей як це відбувається у світі й Україні.

Анастасія Широка, заступниця декана з міжнародних академічних зв'язків Факультету наук про здоров'я УКУ, доцентка кафедри психології та психотерапії розповіла про безпечне середовище та безпечних дорослих в житті дитини.

Юліана Маслак, дитяча психіатриня, психотерапевтка у методі когнітивно-поведінкової терапії Центру здоров'я та розвитку «Коло сім'ї», викладачка магістерської програми «Клінічна психологія з основами когнітивно-поведінкової терапії» в УКУ познайомила учасників з наслідками дитячих травм.

Іванка Рудакевич, керівниця проєктів та програм Центру гідності дитини УКУ проводила практичний розбір кейсів та фасилітувала групову роботу учасників у практиці написання безпекових політик.

В межах програми учасники мали екскурсію до Церкви Святої Софії-Премудрості Божої в також до Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького на виставку народної ікони на склі зі збірки Остапа Лозинського.

Це була активна та плідна робота. Вдячні партнерам та учасникам. Учасниками двох сертифікатних програм стало 29 громадських організацій з територій, де насильницький вплив війни особливо відчутний – Харків, Суми, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв, Одеса, Краматорськ.