"Подбаймо про безпечне дитинство – Центр гідності дитини УКУ відкрив виставку у Варшаві

24 жовтня 2024 р. 16:09

21 жовтня у Варшаві Центр гідності дитини Українського католицького університету спільно із партнерами Фундацією святого Йосифа Конференції єпископів Польщі відкрили виставку «Розпізнай. Реагуй. Подбаймо про гідне дитинство». Мета - привернути увагу до проблем насильства над дітьми. Інсталяція є частиною міжнародного проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви», ініційованого Центром гідності дитини УКУ, і відбувається у Польщі в межах кампанії «Дитинство без насильства».

Відкриття виставки відбулося у культурному центрі Prześwit у Варшаві й розпочалося із короткого брифінгу, який модерував отець Пьотр Студніцкі, керівник Офісу делегата Конференції єпископів Польщі щодо захисту дітей та молоді.

Керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини Українського католицького університету, координаторка міжнародного проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» Іванка Рудакевич розповіла, як в центрі народилася ідея створити курс для захисту дітей від насилля: «Ми хотіли об'єднати експертів Католицької церкви з країн Центральної та Східної Європи для створення онлайн-курсу, бо маємо спільний історичний контекст. Нам важливо разом говорити про те, що в цих країнах діти потребують турботи, захисту, а також розповісти про досвід наших країн у протидії насильству щодо дітей», – зазначила Іванка Рудакевич.

Так з’явився міжнародний проєкт, над яким працювали експерти із захисту неповнолітніх з Католицької церкви шести країн: України, Польщі, Словаччини, Чехії, Хорватії та Угорщини. Його компонентами стали освітній курс, що розкриває ключові аспекти з запобігання насильству щодо дітей, а також виставка з ілюстраціями до курсу, що виносить на загал питання безпеки дитини.

Авторка ілюстрацій до проєкту, художниця Уляна Креховець поділилася історією створення курсу, як шукала ідеї для візуалізації важких тем насилля над дітьми, чому обрала начерк, як форму зображення. Начерки до курсу згодом стали принтами на більше ніж 100 футболках. Вони розповідають різні історії: чоловіків, жінок і дітей, яких ми зустрічаємо на вулицях. У кожного із них власний досвід, який він носить, ніби футболку – є серед них ті, що мали щасливе дитинство, а є ті, які зазнали скривдження.

«Мистецтво зараз – це не тільки про красу, а й про підняття важливих соціальних тем, і воно актуальне у висвітленні викликів суспільства», – підкреслила Уляна Креховець.

Виставка «Розпізнай. Реагуй. Подбаймо про гідне дитинство» має на меті звернути увагу на проблему насильства і заохотити замислитися, що кожен із нас може зробити задля безпеки дітей.

Марта Титанєц, керівниця Фундації cвятого Йосифа Конференції єпископів Польщі розповіла про участь польських партнерів у міжнародному проєкті.

«Хоч курс і був створений для працівників церковних структур, проте він виходить за межі Церкви і стосується всіх, кому небайдужа доля дітей», – заохотила присутніх проходити курс Марта Титанєц.

Підсумувала відкриття Моніка Сайковска, керівниця Національної коаліції із захисту дітей. Вона розповіла, що виставка відбувається в межах польської національної кампанії «Дитинство без насильства».

Після брифінгу відбулася дискусійна панель «Гідне дитинство», у якій взяли участь представники спільнот, що працюють у сфері захисту дітей та молоді. Модерував дискусію Томаш Крулак з Католицької інформаційної агенції.

Керівниця Центру гідності дитини УКУ Христина Шабат розповіла, що війна в Україні принесла нові ризики, адже діти досвідчують насильство через війну, що є зброєю Росії проти нас. Але також є насилля, яке відбувається щодо дітей і не пов’язане із бойовими діями, зокрема домашнє чи сексуальне. Вона зауважила, що масштаби такого насилля щодо дітей в Україні не відрізнялися від тих, що були зафіксовані в Західній Європі. Керівниця Центру гідності дитини УКУ зазначила, що діти з регіону Центральної та Східної Європи мають схоже ставлення до дорослих: старші завжди праві і їх треба слухати. Дітям важко боротися за власну безпеку. Христина Шабат наголосила, що необхідно вибудовувати стандарти захисту і вчити дітей, як реагувати на різні форми насильства.

Керівниця Фундації cвятого Йосифа Марта Титанєц, зауважила, що дуже символічно, коли за одним столом сидять представники різних середовищ: держави, Церкви та неурядових організацій, щоб разом обговорити питання захисту дітей та молоді.

Очільниця Національної коаліції із захисту дітей Моніка Сайковска розповіла про важливість загальнонаціональних кампаній для зміни свідомості поляків щодо захисту дітей. Як приклад ефективності вона нагадала, що за останні 20 років відсоток поляків, що підтримують виховання за допомогою тілесних покарань, знизився більш ніж наполовину.

Кароліна Бучко, керівниця Державної комісії з питань запобігання сексуальній експлуатації неповнолітніх віком до 15 років говорила про роль державних інституцій у протидії насильству над дітьми та важливість правових рішень у запобіганні та реагуванні на скривдження дітей.

Відкриття виставки стало нагодою поділитися досвідом превенції насильства щодо дітей в колі міжнародних експертів. Завдяки міжнародному проєкту SAFEGUARDING ми єднаємося із представниками Католицької церкви Східної Європи з питань формування безпечного середовища для дитини.

Курс «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» може пройти кожен охочий безкоштовно на платформі УКУ Онлайн. Він буде корисним для усіх, хто працює із дітьми.

Автор фото Paweł Kęska (Павел Кенска)

Довідка:

Центр гідності дитини УКУ працює над творенням культури, де гідність дитини є безумовною цінністю та сприяє формуванню безпечного середовища для дитини у сферах освіти, медицини і церкви.

Свою роботу Центр розпочав у січні 2021 року при Українському католицькому університеті як відповідь на запит Синоду Єпископів УГКЦ та Блаженнішого Святослава (Шевчука) про створення осередку для навчання релігійних організацій та світських установ у питаннях захисту неповнолітніх та вразливих осіб.

Місія Фундації святого Йосифа Конференції єпископів Польщі – допомагати тим, хто постраждав від сексуального насильства в спільноті Католицької Церкви, надаючи терапевтичну, медичну та освітню допомогу, реагувати та запобігати шкоді, а також підтримувати подібні дії інших організацій. Фундація також займається формуванням системи запобігання сексуальному насильству в церковному середовищі.