Про термін Safeguarding, де він поширений та що означає

03 жовтня 2023 р. 10:52

Найширше термін Safeguarding використовують у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, а також Ірландії та Австралії. Ним позначають заходи із захисту здоров’я, добробуту та прав людини, які спрямовані на дітей, молодь та вразливих дорослих і допомагають жити без насильства та зневаги, жорстокості та домагань, а також реагувати належним чином, коли є факт насилля.

У Великій Британії діє Національне товариство запобігання жорстокому поводженню з дітьми (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), що приділяє особливу увагу запобіганню, а також реагуванню на насилля від будь-кого, хто фактично чинить такі спроби відносно дітей, хто може зробити це потенційно, хто чинить спроби зловживання владою, довірою та вразливістю, особливо в сексуальних цілях. Діяльність цієї служби полягає в забезпеченні політики захисту дітей на державному рівні. І першочерговою є превенція – запобігання насильству, проведення різноманітних курсів і навчань для усіх, хто дотичний до дітей, а також, якщо факт насильства встановлено, – чіткий алгоритм реагування із залученням усіх необхідних служб, що включає правову, психологічну, медичну допомогу.

Діти є вразливими членами суспільства. Враховуючи вік, вони не можуть самостійно захистити себе від насильства та фізичної чи моральної шкоди. Обов’язок суспільства – забезпечити, щоб це не трапилося з жодною дитиною, потрібні безпечні дорослі, що дбають про цілісний розвиток дітей. Безпека дітей – це колективна відповідальність.

Насильницькі дії можуть бути помітні, але часто люди про них мовчать. Тому для суспільства, що прагне до культури безпеки, так важливо проводити навчання, запроваджувати політики безпеки, щоб усі члени суспільства розуміли власну відповідальність, щоб дорослі у різних сферах дбали про добробут дітей.

До прикладу міжнародна гуманітарна організація GOAL, що надає допомогу й Україні, зробила захист дітей та вразливих дорослих частиною своєї корпоративної культури. Будь-яка особа, з якою працює чи контактує персонал, незалежно від віку, статі, інвалідності, сексуальних уподобань чи країни походження, має право бути захищеною від усіх форм шкоди, фізичного чи емоційного насильства та зневаги, а також сексуальної експлуатації та насильства. Тобто політика сейфгардінгу актуальна не тільки для установ, що безпосередньо контактують із дітьми, але має бути складовою корпоративної культури усіх організацій.

Захист дітей передбачає зміну підходів до безпеки суспільного життя, включаючи садочки, школи, різноманітні гуртки, секції, будинки творчості, благодійні організації, лікарні, церкву, заклади сфери послуг, транспорт тощо. Усі, хто працює у таких закладах, потребують відповідного навчання, яке забезпечить їх грамотне виконання своїх обов’язків.

Безпека починається із нас. Тож давайте спільними зусиллями творити її і в Україні.
Центр гідності дитини УКУ працює із безпекою дітей у трьох напрямках: освіта, медицина, церква. У кожному із напрямків ми займаємося превенцією, проводимо навчання, залучаємо як до формування безпекових політик в різних інституціях та організаціях, так і до впровадження цих політик в культуру організації.
Курс “Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі”, який ми запустили спільно із Управління освіти Львова, успішно пройшли 1978 освітян Львова та громади на платформі НІТ - Навчання і Технології. Також віднедавна він є й на UCU-online.

Освітянам, керівникам гуртків, установам, що працюють з дітьми, батькам, щоб розуміти, як розпізнати дитину, яку кривдять, як розпізнати кривдника, які бувають види насильства. Також, щоб знати норми поведінки між працівниками й дітьми, що зробити, якщо є підозра, що над дитиною чинять насильство, куди звернутися за фаховою допомогою.
6 коротких відео до 10 хв, додаток у форматі pdf із корисними матеріалами, сертифікат по завершенню.

Пройти курс можна зареєструвавшись на платформі UCU-online за посиланням: https://online.ucu.edu.ua/.../course-v1:UCU+EC19.../about
Додаємо відео-інструкцію, як зареєструватись на платформі:
https://drive.google.com/.../1SC6wqc8dqYuYk3qF.../view...
*Форма навчання — дистанційна, асинхронна. Можна проходити лекції у будь-який зручний час.