Семінари із попередження насильства щодо неповнолітніх у середовищі церкви

29 грудня 2023 р. 10:00

«Дії сексуального характеру щодо неповнолітньої особи з використанням авторитету, довіри чи впливу, навіть за її згоди  — це насилля. Саме тому кривдники і користаються попереднім знайомством. Дитина може думати, що звісно, ця така хороша людина не може завдати кривди, вона просить зробити певні дотики, чи дії, значить, то не є щось зле», — зазначила Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ під час навчання для представників церкви.

Іванка Рудакевич та єромонах-психолог Сава Масник провели серію семінарів з превенції насильства щодо неповнолітніх та вразливих осіб для духовенства Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, Луцького екзархату та для студентів-редемптористів. Також онлайн-навчанням охопили духовенство Донецького, Одеського, Харківського екзархатів Української Греко-Католицької Церкви та Кам'янець-Подільської і Чернівецької Єпархій УГКЦ.
Отримані знання  сприяють кращому розумінню впливу травматичних подій на дитину, як  можна підтримати постраждалих від насилля, як сприяти творенню безпеки  щодо неповнолітніх у церковному середовищі.

Навчання включає інформацію про досвід церкви у попередженні насильства, основні документи, яким керується церква щодо захисту неповнолітніх, види насильства, а також про механізм реагування на випадки сексуальних зловживань, що сталися у середовищі церкви.

Семінаристи та священники дізналися як розмовляти із постраждалою особою, отримали основні рекомендації для проведення таких розмов, алгоритми дій після зголошення, довідалися про попереднє церковне розслідування, а також контакти служб допомоги, куди скерувати постраждалих.

Вдячні за співпрацю, за дискусії та жваве обговорення учасникам.

Центр гідності дитини УКУ проводить навчання для всіх єпархій УГКЦ із теми превенції насильства над дітьми та вразливими особами у середовищі церкви.
На нашому сайті є необхідні матеріали, які можна використовувати у роботі, багато можливостей для навчання, а також алгоритм дій у разі зголошення про насильство.

Пропонуємо навчальні можливості для парафій: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/opportunities/?area_tag=cerkva&type_tag=

Ресурси – відео та матеріали для використання у роботі: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/resources/?area_tag=cerkva&type_tag=

Якщо ви постраждали, стали свідком насилля або допомоги потребують ваші близькі та знайомі, то ось контакти в сфері церкви, куди можна звернутися: https://cdc.ucu.edu.ua/uk/if-you-are-injured/?fbclid=IwAR3DGp-r0xIDR2SC_Y5ZjwsKAM6h0NLp0MJ2cMgovXqrD0wFQgu2yHvlWFE