Соціальні педагоги Івано-Франківщини пройшли навчання із розпізнавання та протидії насильству щодо дітей

12 березня 2024 р. 17:35

«Діти часто не готові розповідати про випадки насильства щодо них самостійно. З різних причин. Через страх опинитися самотніми, не почутими, страх, що оприлюднення фактів насильства може зашкодити тим, кого вони люблять, розлучити їх із родиною, якщо насильство здійснюється в сім’ї, через страх, що це може зашкодити кривдникові. Але якщо дорослі мають підозру, що дитина зазнає насильства, то вони можуть лагідно й спокійно поставити кілька питань, які підтвердять чи спростують побоювання», — зауважила Юліана Маслак, дитяча психіатриня, психотерапевтка в методі когнітивно-поведінкової терапії під час вебінару для соціальних педагогів.

Центр гідності дитини УКУ в рамках проєкту «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» співпрацює із освітянами з різних областей України. Вебінар «Чинники, що підвищують ризик насильства: на які ознаки поведінки ми мусимо реагувати» відбувся для соціальних педагогів Івано-Франківської області. 

Юліана Маслак розповідала про види насильства, як воно впливає на дитину, які має ознаки. Як розпізнати дитину, що зазнає скривдження, як розмовляти з такою дитиною, підтримати. Чому деякі дорослі кривдять дітей. Як стати довірливим дорослим, до якого дитина може звернутися у ситуації, коли потребує допомоги. 

Проєкт «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» покликаний  створювати  безпечне середовище для дітей у закладах освіти: попередження насильства, механізми розпізнавання дітей, що зазнають насилля, ознак, що вказують на кривдника. Також ефективного реагування і своєчасної допомоги із перскеруванням до компетентних спеціалістів.