Представники Центру гідності дитини зустрілися з делегатими Римо-католицької церкви в Україні

21 вересня 2023 р. 15:43

19 вересня керівниця Центру гідності дитини Українського католицького університету Христина Шабат та керівниця проєктів та програм Іванка Рудакевич розповідали про досвід Центру в темі захисту дітей в Українській Греко-католицькій церкві для делегатів Римо-католицької Церкви в Україні. В обидвох церквах діє система реагування на випадки насильства, і делегати в єпархіях – це ті, хто приймає зголошення про сексуальні зловживання щодо неповнолітніх з боку працівників або волонтерів церкви.

Центр гідності дитини УКУ проводить навчання для делегатів Української греко-католицької церкви з 2021-го року. Це навчання для духовенства в єпархіях, школи для духовенства та мирян І та ІІ рівнів, націлені на попередження насильства щодо неповнолітніх, тренінги про норми поведінки на християнських таборах, проєкт “Церква дружня до дитини”. Загалом формації та навчання пройшли 25% духовенства УГКЦ: 187 учасників пройшли навчання у школах різних рівнів, 14 з 15 делегатів взяли участь у хоча б одній формації, 600 священників з 3-х єпархій отримали початкові знання з превенції насильства. Загалом навчання від Центру гідності дитини охоплює близько 36% духовенства УГКЦ.

Під час онлайн зустрічі з делегатами РКЦ деталізували про кожне із навчань, про діючі академічні курси для студентів УКУ та семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, серію круглі столи та вебінари, які були проведене для представників УГКЦ. Також ознайомили колег з безкоштовним онлайн-курсом, що буде корисним і духовенству і мирянам, усім, хто дотичний до виховання та навчання дітей: “Безпека дитини – відповідальність кожного дорослого”, та який можна пройти за посиланням: https://bezpekadytyny.com.ua/.

Зустріч була нагодою, щоб поділитися методичними напрацюваннями Центру гідності дитини, перекладами основних документів, якими Католицька Церква керується у питаннях реагування на насильство щодо неповнолітніх, напрацьованим “Путівником по безпеці неповнолітніх та вразливих осіб для парафій УГКЦ”, що містить основні поняття з безпеки, інструкції, як реагувати на насильство, коли ви свідок, чи коли вам розповідають про пережите насильство та корисні контакти для скерування по спеціалізовану допомогу. Він у вільному доступі для всіх охочих:

https://cdc.ucu.edu.ua/uk/resources/putivnik-po-bezpeci-dlya-parafij/

УГКЦ та РКЦ – це дві легені Католицької Церкви в Україні. Колись у 2019-му саме із співпраці цих двох церков народився документ "Основні положення щодо трактування випадків статевого зловживання відносно неповнолітніх з боку духовенства", який дав добрий поштовх у праці на попередження насильства в українському церковному контексті. Важливо й надалі товаришувати, обмінюватися досвідом, якого чимало по обидві сторони.