Психологи дошкілля Рівного навчалися превенції насильства щодо дітей

26 лютого 2024 р. 16:29

Проєкт «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» покликаний  створювати  безпечне середовище для дітей у закладах освіти: заходи із попередження насильства, механізми розпізнавання та ефективного реагування.

Валентина Гавришко, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ під час вебінару розповідала про важливість попередження насильства щодо неповнолітніх, про розмови і пояснення дітям правил особистої безпеки, про обговорення з ними необхідності дотримання правил, про дорослих, яким можна повідомляти про небезпеку, про вивчення цього у інтерактивній доступній для дітей формі. А також презентувала методичні напрацювання від Центру гідності дитини, презентувала психологам посібник безпекових інструктажів, розповіла про особливості проведення занять із протидії насильству з дітками 4-6 років.

Центр гідності дитини УКУ розробив «Інструктажі для безпеки дітей у школі»,  де пояснені базові безпекові правила, які діти мають знати, щоб захистити себе від насильства. Посібник містить інтерактивні заняття з дітьми від 4 до 18 років, в яких розповідається, що таке безпечні й небезпечні дотики, як відстоювати особисті кордони, казати «ні» на те, що дитині не подобається, хто такі безпечні дорослі, куди і до кого звертатися, якщо порушуються особисті межі, що таке булінг та кібербулінг і як цьому протидіяти. Інструктажі  містять додатки, що наочно допомагатимуть у поясненні важливих тем.

Найкраща тактика у подоланні насильства  — превенція. Адже маючи відповідні знання, дитина розуміє як їй діяти, до кого звернутися, як подбати про власну безпеку.